Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet alle muutamia usein kuultuja kysymyksiä laatoista ja niiden ominaisuuksista. Jos et kuitenkaan löydä vastausta kysymykseesi näistä tai sivumme muista osioista, ota meihin yhteyttä!

Kiiltävä vai matta laatta?

Kiiltävän ja matta laatan välillä ei ole eroa puhtaanapidon kannalta. Laatan pinta määrittää vain kuinka hyvin liina kulkee pinnalla. Kiiltävä laatta heijastaa valoa, jonka takia kiiltävän pinnan rikkova lika erottuu laatasta herkemmin. Mattapintainen laatta ei elä valon eikä heijastusten kanssa niin voimakkaasti kuin kiiltävä, jolloin saadaan rauhallisempi vaikutelma. Kiiltävä laatta lattiassa ei yleisissä tiloissa ole niin liukas kuin usein kuvitellaan. Pesuhuoneen lattiassa kiiltävä laatta on kuitenkin ehdoton ei!

Lasitettu vai lasittamaton lattialaatta?

Lasitetulla laatalla on lasite laatan pinnassa. Lasite suojaa savipohjaisia laattoja veden imeytymiseltä. Lasitettu laatta on usein liukkaampi kuin lasittamaton laatta, mikä taas helpottaa puhtaanapitoa esimerkiksi keittiön välitilassa. Lasitettu laatta ei kestä kulutusta yhtä paljon kuin lasittamaton laatta. Lasittamattoman porcellanato laatan vedenimukyky on < 0,5%.

Mikä laatta kestää pakkasta?

Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että laatat, joiden vedenimukyky on 1 % tai sen alle, ovat pakkasenkestäviä. Poikkeuksena ovat terracotta- ja luonnonkeramiikkalaatat. Jos laatat asennetaan ulos kävelyalueelle, on riittävä liukuesteisyys varmistettava. Ulkolaatoituksissa tulee tarkastaa, että alusta, rakenne ja laastit ovat säänkestäviä, jotta vältytään pakkausvaurioilta eli laattojen irtoamiselta. Nykyään saa myös 20mm vahvuista laatta, joka on nimenomaan suunniteltu ulos, koska sitä ei tarvitse erikseen kiinnittää millään. Se pysyy aivan omalla painollaan paikoillaan.

Mikä ladontamalli?

Ladontamalleja on laatan koosta ja muodosta riippuen monia. Ladontatyyli voi olla esimerkiksi tasaladonta, jolloin laattojen reunat ovat tasan toisiinsa nähden. Tiililadonta tarkoittaa laattojen limitystä yleensä vaaka- tai pystysuuntaan, joka suositellaan tehtävän ⅓ ladontana. Eri ladontamallilla saat samasta laatasta eri ilmeitä eri pinnoille yhdistämällä esimerkiksi tasaladontaa sekä kalanruoto ladontaa.

Mikä on rektifioitu laatta?

Kuivapuristelaatan reunat hiotaan tai leikataan mittatarkaksi, jolloin laatat ovat puskusaumamahdollisia eli ne ovat rektifioitu. Usein parhaimman tuloksen saa n. 1-2 mm:n saumalla. Normaalisti laattasaumat ovat 2-10 mm levyisiä. Laattasauman leveyteen vaikuttaa laatan mittatarkkuus. Varmista myyjältä, mikä on minimisauma valituille laatoille. Yleensä kannattaa laatoittaa mahdollisimman pienellä saumalla, koska sauma on heikoin kohta laatoituspinnasta.

Miksi käyttää saumasuoja-ainetta?

Laattasauma voidaan tehdä huokoisesta sementtipohjaisesta laastista tai epoksipohjaisesta massasta. Epoksipohjaista laattasaumaa ei tarvitse suojata, koska epoksisauman vedenimukyky on 0 %. Sementtipohjaisten laattasaumojen vedenimukyky on 4-15 % ja ne voivat likaantua pintaa syvemmältä. Saumasuoja-aine helpottaa puhtaanapitoa ja näin laattapintojen yleisilme pysyy hyvänä pidempään.

Miksi kuivapuristelaatta on kovera?

Keraaminen laatta saa olla 0,5% kovera tai kupera, kun mitataan laatan terävästä kulmasta terävään kulmaan. Tämän takia ½ ladontaa ei suositella, sillä näin laattojen syvin ja ohuin kohta ovat vierekkäin.

Miksi valita laatta seinään?

Laatat ovat helppohoitoisia pintoja, etenkin suurlaatat, joissa saumakohtien määrä on vähäinen. Laatta on itsessään näyttävä pintamateriaali, jolla saat tilaan struktuuria ja elävyyttä.

Miksi valita laattalattia?

Keraaminen laatta on kovaakin kulutusta kestävä, helppohoitoinen ja näyttävä pintamateriaali tilaan kuin tilaan. Lämmönjohtokykynsä takia keraaminen laatta sopii lattialämmityksen kanssa täydellisesti. Saumoja ja niiden puhtaanapitoa miettivän kannattaa valita itselleen mahdollisimman suuri laatta, jotta lialle herkkiä saumakohtia tulisi vähemmän.

Millainen laatta lapsiperheen kylpyhuoneeseen?

Lattialaatoissa on varmistettava riittävä liukuestepinta kohteen vaatimustason mukaan, etenkin jos talouteen kuuluu esimerkiksi pieniä lapsia tai vanhuksia. Mosaiikkikoon lattialaatat ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi uima-allasosastolle, koska saumakohdat toimivat myös pienenä liukuesteenä. Jotkut erikoiskivet ja koristelaatat eivät sovellu suihkutilaan tai vastaaviin paikkoihin, missä ne joutuisivat vesirasitukseen.

Millainen laatta ulos?

Ulos voidaan laittaa laattoja, joiden vedenimukyky on 1 % tai sen alle ja joiden liukkaudenestoluokitus on vähintään R11, mikä tarkoittaa karheaa pintaa. Kun vedenimukyky on 1 % tai sen alle, laatta on pakkasenkestävä. Jos laatta on lasitetulla terassilla, liukkaudenestoluokitus voi olla vähintään R10.

Minkä kokoinen lattialaatta kylpyhuoneeseen?

Lattialaatan koon määrittää laatoitettavan lattian suoruus. Jos tilaan on tulossa kaivo, on selvitettävä tarvitseeko sinne tehdä kaadot kohti kaivoa. Jos lattiaan tehdään jyrkät kaadot, laatan on oltava pientä, yleisin laattakoko tähän on 10×10. Normaali lattian kaato voi mahdollistaa myös 15×15 kokoisen laatan. Pulpettikaato tarkoittaa tasaista kaatoa ja sitä käytetään usein linjakaivon kanssa, jonka takia iso laatta lattiassa on mahdollista myös pesuhuoneessa. Paikalliskaato tarkoittaa vain kaivon ympärille tehtyä kaatoa, kun muu lattia on tasainen. Tämä mahdollistaa ison laatan käytön lattiassa niin, että iso laatta leikataan pienempiin osiin kaadon kohdalla tai että kaivon ympärillä on mosaiikkilaattaa ja muualla lattiassa isoa laattaa.

Mistä löydän harmaata kiinnityslaastia?

Harmaa kiinnityslaasti kuuluu meidän valikoimaan ja sopii parhaiten tummaa laattaa laatoitettaessa. Yleisesti käytetty harmaa saneerauslaasti kuultaa monesti lasimosaiikin läpi ja antaa laatalle tumman sävyn. Valkoisella saneerauslaastilla laatoitettaessa lasin sävy säilyy normaalina.

Mitä tarkoittaa kuivapuristelaatta?

Kuivapuristelaatta on keraaminen laatta, joka kestää kovaakin kulutusta. Porcellanato laatta on kvartsihiekka pohjainen, joka puristetaan tiiviiksi massaksi, jonka jälkeen se poltetaan kovaksi 1300 asteisessa uunissa. Tällä taataan myös se, että laatan vedenimukyky on maksimissaan 0,5%. Tästä johtuu valmistuserien väliset polttoerä erot, koska kyseessä on kuitenkin luonnonmukainen materiaali.

Miten isot laatat pysyvät seinillä?

Isojen laattojen kiinnityksessä on otettava huomioon kiinnityslaastin ominaisuudet. Kiinnityslaastin on oltava isoille laatoille tarkoitettua hyvällä tartunnalla olevaa joustavaa laastia, esimerkiksi mira 3130 superfix sekä Z-fix. Kuten kaikessa laatoituksessa laattojen koosta riippumatta pohjien tulee olla kunnossa sekä suorassa. Laattojen seinällä pysymiseen ei vaikuta laatan koko.

Eikö kysymykseesi löytynyt vastausta?

Meidän asiantunteva henkilökuntamme on käytettävissäsi!