Laattojen pintakuvaukset

Julkaistu
12.3.2023

Keraamisten laattojen värivaihtelua ilmaistaan V-arvoilla.

Mitä suurempi V-arvo, sitä suurempi on värivaihtelukin. Laatoilla on siis ominaista värivaihtelu eri polttoerien välillä! On erittäin tärkeää, että samalle pinnalle laatoitettavat laatat ovat samasta polttoerästä.

V1 – Ei värivaihtelua tai se on hyvin minimaalinen.

V2 – Vähäinen värivaihtelu. Silti suositellaan valinnan tekemisessä tarkastelemaan muutamaa saman erän laattoja.

V3 – Huomattava värivaihtelu. Tuotteen valinta kannattaa tehdä useampien laattojen tarkastelun perusteella.

V4 – Erittäin voimakas värivaihtelu. Laattojen keskinäiset värisävyt voivat poiketa suuresti toisistaan. Riippuen laatan designista pakkauksessa voi olla jopa esimerkiksi erivärisiä laattoja. Suositeltavaa on tehdä malliladonta laatoittajaa varten. V4 värivaihtelu laatoilla saadaan aikaan uniikki kokonaisuus.

Liukkaudenesto R-luokitus, joka mitataan kengällä.

R-luokitus kertoo lattialaatan liukkaudenestoluokituksesta suhteessa lattian kaltevuuteen. Testausmenetelmä koskee jalkineet jalassa testattuja öljyttyjä pintoja. Kaikilla lattialaatoilla ei välttämättä ole R- ja/tai ABC-luokituksia. Niitä sovelletaan lähinnä julkisia tiloja suunniteltaessa. Kotikäyttöön moni laatta voi soveltua hyvin, vaikka sillä ei virallista liukkaudenestoluokitusta olisikaan. Etenkin ABC-luokitus on melko harvinainen ja sitä tarvitaan esim. uimahallitiloissa.

R9 – Pinnan kaltevuus 6-10˚. Esim. sisäänkäynnit, kauppakeskukset, käytävät, portaat. Laatan pinta on normaali tai vain hieman karhea.

R10 – Pinnan kaltevuus 10-19˚. Esim. sisäänkäynnit ja portaat (varauksin myös ulkona tai katetussa tilassa), wc- ja pesutilat. Laatan pinta on karhea.

R11 – Pinnan kaltevuus 19-27˚. Kattamattomat kulkuväylät – myös ulkona. Laatan pinta on karhea.

R12 – Pinnan kaltevuus 27-35˚. Tuotanto- ja teollisuustilat. Pinta on hyvin karhea.

R13 – Pinnan kaltevuus >35˚. Tuotanto- ja teollisuustilat. Pinta on erittäin karhea.

ABC-luokituksen testausmenetelmä koskee paljain jaloin testattuja vedellä kasteltuja pintoja.

A – Esim. kuivat tilat, pukuhuoneet, käytävät.

B – Esim. märkätilat, uima-allastilojen ja kylpylöiden märkätilat, suihkutilat, käytävät.

C – Esim. uima-allas.

PEI-luokitus kertoo lasitetun lattialaatan kulutuksen kestosta

PEI 1 – Lattialaatat hyvin kevyeen kulutukseen, tiloihin, joissa normaalisti ei käytetä kenkiä. Esim. kylpyhuoneet, makuuhuoneet

PEI 2 – Käytetään perhekäytössä olevissa pesuhuoneissa, WC-tiloissa ja saunoissa. Ei sovellu tiloihin, joissa kuljetaan kengillä.

PEI 3 – Laatat yleisiin sisätiloihin, joissa käytetään kenkiä. Keskiraskas kulutus esim. kaikkiin asuintiloihin ja hotellihuoneisiin.

PEI 4 – Kovahkoon kulutukseen. Tiloihin, missä vaaditaan suurempaa kuormituksen ja kulutuksen kestoa, esim. terassit, liiketilat, koulut, hotellit ym. julkiset tilat

PEI 5 – kovaan kulutukseen. Voidaan käyttää raskaan kulutuksen tiloissa esim. teollisuustilat, kauppakeskukset, hotellien sisäänkäynnit

Decorative arrow pointing right